Albert Heijn
Hoge kortingen
Jumbo
Goede service
PLUS
Prima assortiment
Butlon
Goede bezorging

Wat is biologisch vlees precies?

Biologisch voedsel wint steeds meer aan populariteit, en de vraag naar biologisch vlees blijft groeien. Maar wat betekent “biologisch” nu precies als het om vlees gaat? En waarom zou je ervoor kiezen? In dit artikel duiken we dieper in het concept van biologisch vlees.

Wat is biologisch vlees?

Biologisch vlees komt van dieren die zijn grootgebracht volgens specifieke normen en richtlijnen die zijn vastgesteld door biologische certificeringsorganisaties. Deze normen houden rekening met dierenwelzijn, milieubehoud en duurzaamheid.

Kenmerken van biologische veehouderij

 1. Dierenwelzijn: Bij biologische veehouderij staat dierenwelzijn hoog in het vaandel. Dit betekent dat dieren meer ruimte krijgen om te bewegen, zowel binnen als buiten. Ze krijgen vaak ook meer natuurlijk voedsel en worden minder vaak behandeld met antibiotica en hormonen.
 2. Voeding: Biologisch vee krijgt voer dat vrij is van synthetische pesticiden, herbiciden en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Daarnaast is het voer vaak lokaal geproduceerd, wat de ecologische voetafdruk vermindert.
 3. Medicijngebruik: In de biologische veehouderij wordt het preventief gebruik van antibiotica en hormonen vermeden. Als dieren ziek worden, worden ze natuurlijk behandeld of met een minimum aan medicijnen.
 4. Milieuvriendelijke praktijken: Biologische boerderijen streven ernaar de bodem gezond te houden, waterbronnen te beschermen en biodiversiteit te bevorderen.

Wat zijn de voordelen van biologisch vlees?

 1. Gezondheid: Hoewel het wetenschappelijke debat nog gaande is, suggereren sommige studies dat biologisch vlees meer voedingsstoffen kan bevatten, waaronder omega-3 vetzuren, en minder residuen van pesticiden en antibiotica.
 2. Smaak: Velen beweren dat biologisch vlees beter smaakt. Dit kan te maken hebben met het natuurlijke dieet en de algemene gezondheid van het dier.
 3. Milieu: Biologische veehouderij kan minder schadelijk zijn voor het milieu omdat het minder afhankelijk is van synthetische chemicaliën en vaak duurzamere landbouwpraktijken hanteert.
 4. Ethiek: Voor degenen die bezorgd zijn over dierenwelzijn, biedt biologisch vlees een ethischer alternatief voor industrieel geproduceerd vlees.

Zijn er ook nadelen?

 1. Prijs: Biologisch vlees kan duurder zijn dan conventioneel vlees vanwege de hogere productiekosten.
 2. Beschikbaarheid: Afhankelijk van waar je woont, kan biologisch vlees minder gemakkelijk verkrijgbaar zijn.
 3. Houdbaarheid: Zonder conserveermiddelen kan biologisch vlees een kortere houdbaarheid hebben.

Als je geeft om dierenwelzijn, het milieu en je gezondheid, dan is biologisch vlees een overweging waard. Hoewel het misschien wat meer kost, biedt het tal van voordelen die zowel ethisch als ecologisch zijn. Het is altijd een goed idee om goed geïnformeerd te blijven en bewuste keuzes te maken over waar je voedsel vandaan komt.

Plaats een reactie